ken evans - ARPIÎmi imaginez că, până în acest moment, ați auzit cu toții vestea tristă cu privire la moartea Profesorului Ken Evans (Doctor în psihologie, diplome post-universitare, administrator de societate, licențiat în științe(psihologie), Diplome G.P.T.I; Scpti; FRSA; FEAIP; Membru de onoare EAGT). Ken a murit în mod neașteptat, recent, în casa noastră din Franța, pe 15 Iulie.

Mulți dintre voi l-ați cunoscut pe Ken lucrând cu el în formare sau când ați vizitat ferma din Normandia. Munca lui Ken alături de ARPI era foarte importantă pentru el, mai ales relația sa cu studenții și colegii. I-a plăcut foarte mult să fie în România, lucrând la școală și sprijinind dezvoltarea Psihoterapiei Integrative. Era foarte mulțumit de faptul că Asociația Europeană de Psihoterapie Integrativă, unde era președinte, a susținut conferința în București, în Mai 2015, conferință găzduită de ARPI în colaborare altă asociație de psihoterapie integrativă din România.

Ken Evans a fost fondatorul și co- directorul Centrului European de Studii Psihoterapeutice

Ken a fost membru al Societății Regale de Arte și membru al Asociației Europene de Psihoterapie Integrativă. În septembrie 2015 a fost ales Membru de Onoare al Asociației Europene de Terapie Gestalt, datorită contribuției sale semnificative în ceea ce privește Terapia Gestalt.  A facilitat cursurile masterale pentru terapeuții cu experiență din Marea Britanie, Franța și Europa. Ken Evans a fost fondator și editor al Jurnalului de Cercetare Calitativă în Psihoterapie. A fost Formator vizitator la diverse centre de formare Europene și era interesat mai ales de interfața dintre spiritualitate și angajamentul terapeutic în practica clinică, era interesat de setările organizatorice și de aspectele legate de Drepturile Omului și Responsabilitate socială. În 2012 a fost ales Profesor Vizitator de Psihoterapie la Universitatea Europei de Est-USEE.

Ken a fost Președintele Fondator (1996-99) și Registrator (2004 și 2013) al Asociației Europene de Psihoterapie Integrativă (EAIP). În 2013 a fost ales Președinte EAIP din nou, după douăzeci de ani.

În Decembrie 2009, Consiliul de Administrație și Președintele Consiliului de Psihoterapie din Marea Britanie i-au oferit lui Ken un Certificat pentru Extraordinara Contribuție în cadrul UKCP și pentru serviciile aduse Psihoterapiei.

Ken a fost Președinte al Asociației Europene de Terapie Gestalt (EAGT) 2002-2008 și Președinte ale Asociației Europene de Psihoterapie (EAP) 1994-95. Ken a primit Certificate Europene din partea EAP, EAGT și EAIP.  La momentul morții sale era președinte al Asociației Europene Interdisciplinare pentru Servicii Terapeutice oferite Copiilor și Tinerilor- EIATSCYP .

A fost co-autor, alături de Linda Finlay, al cărții: Relational Centred Research for Psychotherapists: exploring meanings and purpose, (n.tr. ”Cercetare centrată pe relaționare pentru psihoterapeuți: explorarea sensului și a scopului”) publicată de Wiley-Blackwell în Septembrie 2009.  A fost co-autor a două cărți publicate cu Maria Gilbert – Psychotherapy Supervision (Supervizarea psihoterapeutică), OUP, 2000 (publicată acum în 5 limbi) și Psihoterapia Integrativă, publicată de Palgrave Macmillan în 2005 (re-publicată apoi în Croația, Republica Cehă și România). A publicat de asemenea multe articole.In Memoria lui Ken Evans

Ken a fost un profesor plin de inspirație. Își iubea, de asemenea, ferma din Normandia și reușea cu succes să gestioneze creșterea oilor și cariera sa în Psihoterapie. Chiar înainte de moartea sa a fost onorat și încântat că urma să primească premiul Maslow pentru contribuțiile aduse psihoterapiei. Va primi acest premiu postum. Începuse deja să își planifice discursul pe care urma să-l susțină la primirea premiului, urma să vorbească despre credința sa conform căreia ‘este nevoie de o schimbare radicală pentru a regândi relația noastră cu natura și speciile non-umane, nu doar pentru supraviețuire, ci pentru reintegrarea spiritului uman.’

Ken, după cum știți, a fost un profesor plin de inspirație. Își iubea, de asemenea, ferma din Normandia și reușea cu succes să gestioneze creșterea oilor și cariera sa în Psihoterapie. Chiar înainte de moartea sa a fost onorat și încântat că urma să primească premiul Maslow pentru contribuțiile aduse psihoterapiei. Va primi acest premiu postum. Începuse deja să își planifice discursul pe care urma să-l susțină la primirea premiului, urma să vorbească despre credința sa conform căreia ‘este nevoie de o schimbare radicală pentru a regândi relația noastră cu natura și speciile non-umane, nu doar pentru supraviețuire, ci pentru reintegrarea spiritului uman.’

Ken lasă în urmă o soție-pe mine, copii, nepoți și mulți prieteni, colegi și studenți, care îl iubesc și cărora le este dor de el și asupra cărora a avut un mare impact faptul că l-au cunoscut și că el a fost parte din viața lor.

Pentru epitaful său a ales următoarele:

Trăiește viața din plin,

Iubește cu generozitate,

Fii tot ceea ce poți fi. 

Viața sa a fost o manifestare a dorinței sale de a face aceste lucruri. Lasă în urmă o moștenire enormă, una pe care o putem continua cu toții, amintindu-ne învățăturile sale. ‘Căutați-l în prietenii lui.’  Prin noi, Ken va trăi în continuare.

Aș dori să le mulțumesc Ginei și Coralinei, prietenilor, colegilor și studenților ARPI, care își amintesc de Ken cu dragoste și apreciere. Ați însemnat cu toții foarte mult pentru el.

Joanna Hewitt Evans