Chiar dacă este manifestata doar de către unul dintre parteneri, poate fi declanșată sau întreținută de comportamentul celui care NU o manifesta.

In strategia psihoterapeutica integrativă tratam cuplul. Nu căutam vinovați. Cuplul in care apare Gelozia, este un cuplu in care este cultivata neîncrederea, insecuritatea și minciuna in toate formele ei patologice.

Fiecare dintre cei doi parteneri are nevoie de siguranța emoțională, stima de sine, încredere și adevăr.

Gelozia este un simptom al relației de cuplu

Gelozia se rezolva prin vindecarea tiparelor de atașament ale celor doi parteneri, prin asumare. Invățarea unor tehnici de comunicare eficiente, conștientizarea și educatia emoțională, fac parte din planul terapeutic aplicat in astfel de cazuri.

Gelozia este un simptom a relației de cuplu și nu un comportament al unuia dintre parteneri. In astfel de cupluri, amândoi plătesc prețul enorm al comportamentelor disfuncționale.

Prin psihoterapie putem deschide relația de cuplu, gestiona și debloca situația.

Pasivitatea, prea puținul timp petrecut impreuna, amplificarea vinovatiei, incapacitatea de a negocia soluții, frica de a vedea un viitor sigur al relației, distrug orice tip de încredere și siguranța.

In procesul de vindecare al cuplurilor cu care lucrez pun accept pe găsirea de modalități de construire ale apropierii celor doi parteneri, conștientizând ca fiecare dintre ei este afectat de acest simptom in feluri diferite, conștientizând ca psihoterapeut al lor, ca amândoi sunt de fapt victimele unor comportamente disfuncționale prin care fiecare au dorit de fapt, sa-și împlinească o nevoie. Identificarea acestor nevoi, renegocierea lor in cuplu, crearea unui climat de respect și empatie sunt premisele unui debut al stării de vindecare a cuplului ce suferă din cauza unui astfel de comportament.

Recreerea sentimentului de securitate presupune implicarea ambilor parteneri in acest proces, precum și o buna cunoaștere de către psihoterapeut a metodelor specifice de construire a unei constante a contactului autentic pentru cuplul aflat in terapie.