Beneficiile meseriei de psihoterapeut

E vremea culesului!

E toamna lui 2018 și e una generoasă, abundentă pe multe planuri. Weekend-ul care tocmai a trecut a fost unul plin de emoții dar și bucurii pentru o generație nouă de psihoterapeuți integrativi, proaspeți absolvenți. A fost final de săptămână cu examene la ARPI, iar acum ne mai putem mândri cu încă 10 absolvenți IESTCA, 30 absolvenți din Formarea de bază și 20 de psihoterapeuți integrativi autonomi din București, Brașov, Sibiu și Iași.

 

 

Felicitări tuturor absolvenților ARPI ȘI IESTCA! Toamna bogată să vă aducă bucurie și abundenţă în sufletele şi cabinetele voastre!
Dr. Gina Chiriac, psiholog principal, psihoterapeut, formator și supervizor în psihoterapie integrativă

 

Pare a fi un moment foarte bun să aducem în discuție din nou, beneficiile meseriei de psihoterapeut. Psihicul uman a fost întotdeauna un centru fascinant pentru discuții și analize. De la gânditorii din vechime, până la contemporanii noștri care aleg calea psihologie și a psihoterapiei, dorința pentru cunoașterea conștientului, dar mai ales a subconștientului, a rămas pilonul principal. Dar ca în orice și pe calea aceasta e nevoie de personal calificat care să poată ”citi și interpreta” ce stă la baza subconștientului uman, ca mai apoi să poată înțelege și ghida. Un psihoterapeut trebuie acreditat într-o unitate calificată, iar în România,  ARPI a fost prima asociație de psihoterapie integrativă și a dat de-a lungul celor 12 ani de activitate peste 400 de psihoterapeuți atent pregătiți, în toată țara.

Grupurile organizate la București, Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Iași, Sibiu și Timișoara, oferă tuturor studenților care au terminat o facultate de profil (Psihologie, Sociologie, Asistență Socială, Psihopedagogie specială, Teologie, Filosofie sau Medicină), dar și celor pasionați de dezvoltare personală, posibilitatea de înscriere la cursuri de formare, în sistem masteral – 2 ani. ARPI fiind primul centru românesc de formare în psihoterapia integrativă recunoscut la nivel internațional (reprezentant E.A.I.P.), cursurile sale acreditate pot aduce numeroase beneficii persoanelor care doresc să urmeze o carieră atât în țară cât și în afară ei, putând să profeseze pe plan european.

Dacă tot ne-am strâns pentru examene și am avut bucuria să ne aducem aminte de începuturi și întâmplări din timpul anilor de studiu, discuția a ajuns inevitabil și la atuurile percepute de cei care au ales să treacă prin formare, iar câteva idei principale s-au evidențiat ca răspuns la întrebarea:

 

Ce avantaje am dacă urmez cursurile de psihoterapie integrativă?

 

1.  În primul rând, dezvoltarea pe plan personal stă la baza unui psihoterapeut echilibrat. Într-un mediu în care ești expus zi de zi la povești cutremurătoare, psihicul psihoterapeutului trebuie să fie cât mai stabil. Această stabilitate emoțională nu afectează nici pe departe capacitatea de a empatiza, ci te înzestrează cu puterea de a fi obiectiv, de a vedea dincolo de probleme și de a te detașa pentru o înțelegere mai profundă. Psihoterapeutul nu oferă sfaturi, nu se lasă purtat în drame, ci pune întrebările potrivite, care declanșează la rândul lor răspunsuri sau alte întrebări cheie.

Avantajele pe plan personal nu sunt nici ele de neglijat. Prima fază de cunoaștere de sine aduce totodată și o stare de înțelegere, de calm. Astfel, se vor îmbunătăți relațiile cu cei apropiați, dar și relațiile profesionale. Meseria de psihoterapeut te pregătește în primul rând să te cunoști pe tine, și apoi pe ceilalți.

Pentru cunoașterea de sine, ARPI oferă cursuri de dezvoltare personală, indicate atât persoanelor cu studii în domeniu, cât și celor care vor să devină mai introspecti.

2.  După obținerea unui echilibru emoțional, urmează o perioada de documentare temeinică la nivelul psihicului uman și a metodelor de lucru într-o multitudine de situații. Corpul și mintea sunt în continuă schimbare, dar păstrează urmele copilăriei, ale adolescenței și ale experiențelor de zi cu zi. Pentru a cunoaște mai bine omul, trebuie studiat per ensemble – de la gândire, spiritualitate, la alimentație, viață profesională și viață personală. Fiecare individ este unic și vine cu o poveste, nedescoperită încă. Tocmai de aceea, cursurile de formare de bază dar și formare continuă te pregătesc pentru a putea veni în întâmpinarea clientului, cu metode și limbaj potrivit și pe înțelesul fiecăruia.

Cunoașterea pe de-a întregul a corpului și minții umane este un proces continuu, plin de evenimente surpriză, în care îți descoperi capacitățile. Unele din cele mai de actualitate metode de lucru cu corpul se învață la noi în formare de bază psihosomatică.

3.  Prin cursurile specializate de psihoterapie integrativă descoperi care sunt necesitățile psihologice, cognitiv- comportamentale, emoționale și spirituale ale unei persoane. Acest proces amplu se desfășoară treptat și ești purtat prin diferitele teme abordate, de la introducere în psihoterapia integrativă cu considerente teoretice şi integrarea lor în practică, stadiile dezvoltării umane, ataşamentul și nevoile de dezvoltare, până la elementele de psihologie clinică şi tehnici TCC, elementele de analiză tranzacţională, procesele inconştiente cu tipuri de transfer, elemente de Gestalt terapie, spaţiul intrapsihic: de la hipnoza ericksoniană la tehnicile de mindfulness și multe alte tehnici practice.

 

Mulțumirea profesională dar și sufletească, de a ajută oamenii să se cunoască, să depășească traumele din trecut și să devină mai buni, stă la baza acestei meserii complexe de psihoterapeut integrativ. Intră și tu în lumea cunoașterii cu formatorii noștri acreditați și lasă-ți visul de a deveni un psihoterapeut priceput să prindă aripi. Participă la unul din workshop-urile gratuite oferite de noi, sau citește mai multe despre primii pași în formarea de bază.

 

 

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.